Инсталация на септична яма: цена според спецификите на проекта

контейнер-за-отпадни-води

По същество, септичната яма представлява съоръжение за събиране и съхранение на отпадни води от различни жилищни, туристически или малки индустриални обекти. Септичната яма няма пречиствателна функция, поради което след инсталацията ѝ следва да бъде планирано периодично изпразване и почистване, според интензитета на експлоатация и обемът й.

Цената на изработката и инсталирането на септичната яма е един от основните въпроси, вълнуващи потенциалните клиенти. Ето защо, днес обясняваме кои са основните фактори в ценообразуването – или иначе казано – условията, от които зависи финалната стойност на индивидуалния проект за септична яма.

Цена на септичната яма според устройството и капацитета

Според устройството си, септичните ями могат да съдържат една или няколко камери за съхранение на битово-фекални и/или други видове отпадни води. Моделът, на който е разумно да се спрете, следва да бъде съобразен с вида и размера на обекта, както и с очаквания начин на експлоатация. Ако се колебаете или не сте сигурни на какъв вариант да се спрете – не се колебайте да се свържете с нас за консултация.

В този ред на мисли, изгребните ями могат да имат и различна вместимост – от това зависи през какъв среден период те трябва да бъдат източвани и почиствани. Размерът и устройството на септичната яма са два от основните компонента на ценообразуването при изготвяне на проекта.

Цена на септичната яма според формата на съоръжението

Най-често използваната форма при септичните ями, които съветваме своите клиенти е вертикален цилиндър, а причината е доказаната ѝ високата издръжливост на големи натоварвания при експлоатация, лесни подготвителни изкопни и строителни дейности и лесен и бърз монтаж.

И все пак – според особеностите на терена и предпочитанията на клиента – септичната яма може да има също така триъгълна, правоъгълна или квадратна форма. Този избор е свързан съответно и с вариации в крайната цена, особено при персонализирано съчетание между форма, вместимост и устройство на септичната яма.

Цена на септичната яма според вида и дебелината на материала за изработка

По-голяма част от масово произвежданите септични ями са изработени от висококачествени и издръжливи полимери (пластмаси), изцяло съобразени с целта на съоръжението.

Компонентите на септичната яма могат да бъдат изработени с различна дебелина и устойчивост, като добрите практики изискват това решение да се вземе на база обема и дълбочината на заравяне на изгребната яма.

По-дебелите пластмаси, подходящи за по-дълбоко заравяне, предполагат по-висока крайна цена поради количеството използвани материали и количеството работа, необходимо за правилната им инсталация на терен. При големи дълбочини предвид големите натоварвания, които трябва да издържа съоръжението се прави индивидуално решение и изпълнение с допълнително укрепване и усилване при нужда, което рефлектира върху крайната цена.

Цена на септичната яма според спецификите на инсталацията

Освен чисто физическите специфики на спетичната яма, значение за крайната цена има и процеса на инсталацията. За да фиксира крайната цена, избраният доставчик на услугата изготвя индивидуални решения, касаещи:

 • Дълбочината на заравянето, подходяща за ефективна функция и лесно продължаващо обслужване;
 • Нуждата от допълнително монтиране на бетонна защитна обваловка, която обикновено се препоръчва в зони с активно преминаване на автомобили;
 • Нуждата от монтиране на допълнителна система за автоматично или дистанционно изгребване, която обикновено се препоръчва при монтиране на ямата навътре в площта на имота.

Всеки един от допълнително монтираните компоненти води до оскъпяване на проекта, но същевременно гарантира абсолютната безопасност и лесното дългосрочно обслужване на септичната яма.

Какво включва крайната цена на септичната яма?

Ако трябва да систематизираме накратко казаното по-горе, то крайната цена на септичната яма включва следните компоненти:

 • Професионална консултация и планиране на проекта, така че да отговаря напълно на нуждите и очакванията на индивидуалния клиент;
 • Инсталация на септичната яма, извършена на място от опитни и квалифицирани специалисти – с гаранция за спазване на всички добри практики в сферата;
 • Стойността на самото съоръжение, определена в зависимост от вида и количеството на използваните материали, в комбинация с формата и устройството на септичната яма.

Имате нужда от експертна консултация и персонализирана ценова оферта, подходяща за конкретните параметри на проекта? Не се колебайте да се свържете с екипа на “Престан Комерс” ООД на посочените в уеб сайта ни контакти, за да получите бързо, комплексно и интелигентно решение за инсталиране на септична яма във Вашия имот!

Коментари (1)

 1. Радост Стойчева :

  Къщата се намира на 35 км. от София. В селото няма действаша канализация. Къщата ще се обитава сезонно от максимум 5 човека. Необходимо ми е пречистване на мръсните води чрез изгребна яма.
  Моля, представете ми оферта с вашите продукти.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *