Резервоари

Приложение и предназначение на резервоарите

Пластичните (полиетиленови и полипропиленови) резервоари служат за събиране и съхранение на отпадъчни, пречистени или дъждовни води, за съхранение на агресивни течности, прахообразни вещества и елементи, както и за съхранение на вода за противопожарни нужди. Използваните материали предоставят широк спектър на приложение на резервоарите ни- от химикали до горива, от киселини до основи, от прахообразни до течни вещества и ред други. Пластичните резервоари се изработват от висококачествен полипропилен или полиетилен, като могат да бъдат с цилиндрична, триъгълна, правоъгълна или многоъгълна форма.

По отношение на обема практически няма ограничения. Съобразени са изцяло с нуждите на клиента и с особеностите на обекта. При пресмятане на параметрите на резервоарите се взимат под внимание особеностите на терена (ако има такива), както и различните варианти за отвеждане на събраната вода. Резервоарите са проектирани да бъдат инсталирани под и над земята. Капаците, отделенията и позицията на тръбата могат да се определят в зависимост от големината. Te намират голямо приложение при помпените и пречиствателни станиции, най вече при по-големите съоражения, като пречиствателни станции за хотели, вилни селища и др.

Видове резервоари според предназначението си

Полиетиленови и полипропиленови резервоари

Пластичните резервоари, които са изработени от полиетилен или полипропилен са предназначени, както за надземен, така и за подземен монтаж. Полиетиленът е с ниска плътност и е един от най-подходящите материали за направата на резервоари. Поради факта, че този материал не корозира, не гние и запазва много дълго време своите качества. Полипропиленът от своя страна е материал, съчетаващ много добри химични, физични и термични качества. Също е изключително издръжлив на корозия, притежава голяма устойчивост срещу органични разтворители и висока якост на опън. Материалът има добра твърдост и отлична устойчивост на химикали. Минималната степен на деформация и високата здравина на материала, осигуряват стабилност и дълъг експлоатационен период на резервоарите. Полипропиленът е подходящ за контакт с хранителни продукти и медикаменти. Изработените от него резервоари са устойчиви на механични повреди и са безопастни за околната среда.

Резервоарите за съхранение предлагат голямо разнообразие от приложения. Могат да бъдат персонализирани и да отговарят на индивидуалните нужди на клиентите ни. Пластичните резервоари за събиране на дъждовна вода са опростени и ефективни, както за инсталиране, така и за поддръжка и почистване. Те се използват за захранване на домакинството с битова вода или за поливане на земеделски насъждения. Увеличавайки използването на дъждовна вода за битови нужди, ние ще намалим консумацията на питейна вода, а от там и разходите си. Събирането на дъждовна вода е добро решение за сухите месеци. Тази система за събиране на вода ви прави независими, а също така е най-икономичния и сигурен начин да се осигури вода за ежедневните домакински потребности.

Основни технически параметри и предимства на полиетиленови и полипропиленови резервоари

Параметри:
Модел Диаметър (см.) Височина (см.)
Plastic Tank
1,2 куб. м. 100 150
2 куб.м. 130 150
3 куб.м. 160 150
4 куб.м. 180 150
5 куб.м. 180 200
6 куб.м. 195 200
7 куб.м. 210 200
8 куб.м. 225 200
9 куб.м. 240 200
10 куб.м. 255 200
11 куб.м. 235 250
12 куб.м. 250 250
13 куб.м. 260 250
14 куб.м. 270 250
15 куб.м. 280 250
Предимства:
 • Дълъг период на експлоатация;
 • Възможност за свързване на няколко контейнера за увеличаване на общия капацитет;
 • Ниска цена;
 • Лесна инсталация, поддръжка и почистване;
 • Намаляване разхода на вода от водопровода, което води до икономия на средства всеки месец;
 • 100% водоустойчивост на резервоарите;
 • Подходящи за всякакви температурни условия
 • Висока устойчивост, благодарение на своя състав
 • Без миризми

Септични резервоари

Септичните резервоари са предназначени за фекални отпадъчни води и се използват в жилищни или търговски сгради без отходна канализация. Те са предпочитани съоръжения за обекти с малък брой жители. Особено са подходящи за места, които не се обитават целогодишно или се експлоатират сезонно. Резервоарите за отпадни води могат да бъдат еднокамерни или повече за увеличаване на общия капацитет според тяхното предназначение. Монтират се много бързо като спестяват време и средства в сравнение с останалите традиционни методи. Изключително здрави те са проектирани да устояват на земните натоварвания за дълъг период на ползване. Предотвратяват неприятните миризми и имат ниски себестойност и незначителни експлоатационни разходи. За тяхното използване не е необходима електроенергия. Основния уред е полипропиленовия резервоар, който е разделен с прегради на отделни секции. Ние от Престан Комерс ООД гарантираме с високотехнологичен метод на производство на нашите резервоари. Без допълнителни консумативи, предлагаме бърза и лесна инсталация, както и удобен достъп за ревизиране. Изработени от некорозиращи материали, позволяващи дълготрайна употреба и висока надеждност на съоръжението дори и при зимни условия.

Предимства на септичните резервоари:
 • Голям обем за съхранение;
 • Работят изцяло без електричество;
 • Минимална поддръжка;
 • Бърза и лесна инсталация;
 • Конкурентни цени

Резервоари за съхранение на агресивни течности

Полипропиленовите резервоари се използват, както за съхранение на вода и агресивни течности, така и за шахти или помпени станции. Материалът има ниска плътност, добра твърдост и изключителна устойчивост на химикали. Произвежданите от нас резервоари са подходящи за съхранение на горива и киселини с определена концентрация. Изключително здрави и устойчиви тези резервоари намират голяма приложение в химическата промишленост, винопроизводството и други сфери на производство. Предлагаме възможност за индивидуални размери и изпълнение по поръчка на клиентите ни. Резервоарите могат да бъдат поставени на повърхността на земята или с подземен монтаж, който може да бъде укрепен. При евентуална поръчка на подобен тип резервоари трябва да се уточни вида на съхраняваният материал, неговата концентрация, работна температура и приблизително тегло. Ние предлагаме изключително опростен монтаж и лесна подръжка на съоръжението.

Ние от Престан Комерс ООД предлагаме изработка и монтаж на резервоари по индивидуални размери и изисквания на клиента. Разполагаме със широка гама от различни видове резервоари според своеобразните нужди, за които ще бъдат ползвани. Фирмата изпълнява проекти, при които е необходимо специфичен подход съобразен с архитектурните особености, където ще се монтират. Те са изработени от безопасни за здравето и околната среда материали. Полипропиленът, от който се произвеждат е изключително устойчив на механични повреди. Резервоарите могат да бъдат поставени на повърхността на земята, да бъдат вградени в нея или укрепени с бетон. Има различни варианти за изработката им, те могат да бъдат с допълнителни отвори, с подвижен капак, фланци с различен размер, автоматични вентили за контрол на нивото, дръжки и други. Натрупаният опит, който притежаваме е ключов в решаването на множество казуси. В нашата работа ние се стремим да удовлетворим очакванията на клиента с подобрено качество и удължена гаранция.

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ВКОПАВАНЕ НА СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА РЕЗЕРВОАРИ

Съоръженията са изработени от полиетилен или полипропилен и са предназначени за подземен и надземен монтаж, за съхранение на течности, които не са агресивни към тези материали.
Подходящи са за съхранение на питейни, дъждовни и/или отпадни води .
Не е желателно съхраняването на течности с температура над 100 градуса по Целзий. Съоръженията не са проектирани да бъдат излагани на положително или отрицателно налягане. Съоръженията не са предназначени за съхранение на петролни продукти.

ДОСТАВКА И РАЗТОВАРВАНЕ

Разтоварването и пускането в строителната яма се извършва (ако не е уговорено друго) за сметка и риск на инвеститора, т.е. лицето, упълномощено от него (клиентът). Евентуално разходите за обратно връщане, които са в следствие на неясно видни лоши условия за доставка, се поемат от инвеститора, както и заради забавянето и/или липса на готовност за монтаж на строителната площадка.
В зависимост от атмосферните условия на строителната площадка трябва да има на разположение осветление. Товаро-разтоварната техника се осигурява от страна на инвеститора.

ИНСТРУКЦИИ:

А. Изкопа трябва да бъде от 50 см. до 100 см по-голям от размерите на съоръжението. Дъното на ямата трябва да е уплътнено (трамбовано), нивелирано и подложено с 10 – 20 см. пясък. При много влажни почви, дъното трябва да е подложено с чакъл, и след това пясък или бетон. Формата на ямата трябва да бъде под формата на правоъгълен паралелепипед с вертикални ръбове 45º – 80º, ако структурата на земята позволява. На дъното се бетонира бетонна плоча и с това се предотвратява неравномерно потъване на резервоара. Плочата трябва да бъде равна и под нивелир. Преди да се постави съоръжението в изкопа се проверява къде са маркирани входа, свързването и изхода.
Б. Съоръжението се разтоварва внимателно на ръка или посредством строителна механизация, която е задължение на инвеститора. Резервоара, сепаратора или пречиствателната станция с помощта на въжета, колани или сапани се полага внимателно в изкопа. Ако на строителния обект има адекватна механизация, свързва се на ушите на резервоара и леко се спуска в ямата и се нивелира добре във всички посоки. Да се внимава за механичните повреди, които могат да възникнат при падане, т.е. удар в случай на неспазване на инструкцията за вкопаване.
В. Когато резервоара се намира в ямата, и е нивелиран във всички посоки, започваме да го пълним с вода и да се засипва пясък с гранулация 0 – 6 мм или друг вид баластра в зависимост от особеностите на терена и самото съоръжение, докато се уплътни добре. Моля, коснултирайте се с фирмата производител за повече информация. За изравняване на външния и вътрешен натиск, първо трябва да напълним с вода 1/4 от съоръжението, след това зариване до 1/4 от съоръжението, до същото ниво. По този начин се пълни, зарива и уплътнява съоръжението на няколко етапа. Сипваме само с пясък и/или отсявка. Съоръженията за подземен монтаж осигуряват формата и непропускливостта, а материалът около него, с който са зарити и качеството на монтажа, осигуряват здравината на цялото съоръжение. Резервоарите не могат да бъдат третирани, като носеща конструкция. Последните 25-30 см. от резервоара, по избор може да се изпълнят със земя. При сипването капакът на сервизния люк трябва да бъде поставен с цел предотвратяване на попадане на замърсявания в съоръжението.
Г. Съоръжението може да се засипе хоризонтално до максималната височина на сервизния люк, указана в чертежа на всяко едно съоръжение (кота в края на съоръжението и кота на терена). Засипването с повече от това може да доведе до деформации и/или счупвания. Така капака на съоръжението е над равнината на земята. В случай на по-висок натиск, който доведе до повреди на съоръжението, рискът и отговорността се носят от инвеститора (клиентът). Същото води до отпадане на гаранцията на съоръжението, поради неспазване на по-горе упоменатите условия.

На терена над съоръжението в периметър от около 1,5 метра или повече разстояние не може да се шофира – може да се ползва само за зелени площи или пешеходна зона. Ако искаме на мястото, където се намира резервоара да се шофира или да се ползва като паркинг необходимо е да се направи стомано-бетонна конструкция. Размерите и армировката трябва да Ви изчисли строителен инженер – конструктор. Съоръжението не трябва да носи тежестта от бетонната плоча.
Внимание, бъдете внимателни с деца играещи наоколо, тъй като има опасност от отваряне на капака и падане в съоръжението. При необходимост да се поставят заключващи механизми.

ОСОБЕНОСТИ ПРИ ЗАРАВЯНЕ

ПОДПОЧВЕНИ И/ИЛИ ПОВЪРХНОСТНИ ВОДИ

При риск от високо ниво на подпочвените или дренажни и повърхностни дъждовни води трябва да се изгради бетонна плоча, към която да се закрепи съоръжението. В бетонната плоча при бетониране се поставят котви с уши, където в случай на закрепване ще се захванат укрепителни колани. Можа де са поставят анкери във вече отлетият бетон. Резервоара се прикрепва на поне две места. Когато резервоарът е монтиран и закрепен се започва с пълнене, и както в раздела “C”, разликата е, че до 1/2 от височината на резервоара насипваме земновлажен бетон и после се продължава с насипа (виж глава C).

ГЛИНЕСТ и/или СКАЛИСТ ТЕРЕН

При вкопаване на съоръжението в глинеста или скалиста почва е необходимо да се изгради дренажна система, която да отвежда повърхностни и подпочвените води извън изкопа на по-ниско ниво от дъното, на което е положен резервоара или чрез дренажна шахта с помпа извън изкопа. В противен случай тази вода ще окаже допълнително налягане върху съоръжението и дори да предизвика изкривяването му, особено когато в него няма вода.

НАКЛОНЕН / ХЛЪЗГАВ ТЕРЕН

При вкопаване на съоръжения на силно наклонени терени с вероятност за движение на земни маси е необходимо да се изгради бетонна стена на критичната страна на терена, предотвратяваща евентуален натиск на почвата върху съоръжението.

ВКОПАВАНЕ В ПАРКИНГ ИЛИ УЛИЦА

Когато се налага върху съоръжението да има изграден паркинг или да преминават автомобили, или ако съоръжението трябва да бъде заровено на дълбочина над 50 см. е необходимо да се изгради прецизно изчислена защитна железобетонна плоча, която да поеме натиска на земните маси и превозните средства. Най-лесният начин е след като съоръжението бъде зарито с инертен материал, покривайки неговия таван с около 20 см., изкопа да се разшири, и на цялата площ да се изгради железобетонна плоча. Целта е плочата да стъпи на твърда уплътнена почва (не на обратния насип) за да се избегне слягане. При по-големи натоварвания от автомобилите е необходимо да се изпълни стомано-бетонова конструкция проектирана от инженер-контсруктор. При дълбоко вкопаване на съоръжението е необходимо да се удължат ревизионните люкове и/или цялото съоръжение.

ДРУГИ ОСОБЕНОСТИ.

Към съоръженията могат да бъдат присъединени тръби с различен диаметър посредством гумен маншон или термопластична заварка. Съоръженията могат да бъдат свързани едно с друго посредством тръби, като по този начин се увеличава общия обем. В зависимост от вида на материалите (полипропилен или полиетилен), от които е произведено съоръжението, трябва да се има предвид минималната допустима температура (за полипропилен до 5 ˚С, за полиетилен до -20 ˚С) на околната среда по време на монтаж. Под тези температури не е желателно да се извършват монтажни дейности поради вероятност от повреди на съоръженията.

ГАРАНЦИЯ
Престан Комерс ООД декларира, че продуктът в рамките на гаранционния срок работи перфектно, само при точното спазване на всичко описано в “Инструкцията за вкопаване”.

ГАРАНЦИОНЕН СРОК:

60 месеца на резервоарите.
24 месеца на механичните и електрически елементи.
Гаранционният срок започва да тече от датата на покупката. Гаранцията предполага нормални условия на експлоатация и професионална поддръжка.
Гаранцията не важи:

– В случай на неспазване на приложените инструкции или небрежно боравене с продукта.
-В случай на неправилна употреба.
-В случай на механична повреда по вина на клиента или от трето лице.
-В смущения в продукта, извършени от неупълномощено лице, добавяне/използване на елементи, които не принадлежат към съоръжението.
-В случай на непрофесионално поведение за поддръжка.
-В случай на повреда в резултат на природни бедствия – наводнения, пожари, земетресения или друга непреодолима сила.
Запазваме си правото за печатни грешки и промяна.

Последна актуализация на документа: декември 2022 год.