Пречиствателни станции за къщи – процеси и устройство

пречиствателни станции за къщи

Ако имотът ви е ограничен по отношение използването на канализация или няма готов процес по отвеждане на отпадните води, пред вас стои една много важна задача. А именно – да изберете система за събиране или пречистване на водата, която да е дълготрайна, сигурна, безопасна и функционална.

Докато септичните ями просто събират отпадните води и изискват периодично изпразване, пречиствателните станции за къщи предлагат едно много по-цялостно и модерно решение. Тяхното устройство позволява както пречистване и обеззаразяване на водата, така и повторното ѝ използване за различни технологични нужди.

Това решение е интелигентно, екологично устойчиво и съобразено с нуждите на различни видове имоти – от еднофамилни и многофамилни къщи, до извънградски вили и дори цели ваканционни селища. През какви процеси преминават отпадните води в пречиствателната станция и какво е устройството, което подпомага тези процеси – обобщаваме в следващите редове.

Стъпка 1: Механично пречистване на отпадни води

При постъпването на отпадните води на домакинството в пречиствателната станция, те преминават преди всичко през груба решетка, която отделя едрите неразградими замърсители. Тази първа стъпка се нарича механично пречистване.

Грубата решетка за механично пречистване задържа по-грубите и обемни примеси в отпадната вода. Целта е да се избегне блокиране на по-фините последващи системи за пречистване и да се обезпечи нормалната експлоатация на цялото съоръжение.

Стъпка 2: Отстраняване на биологични замърсители

След като по-грубите замърсители са блокирани още във фазата на механично пречистване, останалата част от отпадната вода продължава пътя си към биологичната обработка. Тази фаза се нарича още биологично пречистване на водата.

Процесът има за цел да превърне органичните замърсители в отпадните води в по-прости съединения, като за целта използва жизнената дейност на микроорганизмите. Това се случва в две основни стъпки, а именно:Безкислородна зона за отстраняване на биогенни елементи като въглерод и азот, заедно със симултанно отстраняване на фосфор чрез утаяване;
Аеробна зона за третиране и стабилизация на утайките, генерирани от пречиствателната станция по време на предходните технологични стъпала.

Всички процеси по механично и биологично пречистване на водата се извършват чрез сертифицирани системи, които гарантират съответствието на пречистената вода с наредбите за безопасност.

Предимства на пречиствателните станции за къщи

Така устроеният процес може да се съчетае с допълнително обеззаразяване, постигайки отстраняване на над 95% от болестотворните бактерии в отпадните води. Или иначе казано – пречистената вода идва с уникалното предимство за безопасна повторна употреба.

Макар и да не е годна за пиене, пречистената вода може да се използва за ландшафтно напояване, поливане на насаждения или други технологични нужди в домакинството и околните пространства. Тя е бистра, няма неприятен остатъчен мирис и не загнива и не създава предпоставки за епидемиологични рискове. Всичко това е възможно благодарение на модерната технология Pure Sys, използвана в инсталациите на Престан Комерс.

В допълнение, инсталираните пречиствателни съоръжения са компактни и разчитат на висока степен на автоматизиране на процесите. Техният размер и технически функционалности могат да бъдат изцяло персонализирани според спецификите на имота и предпочитанията на инвеститора. За целта, екипът ни може да изготви индивидуален проект за пречиствателна станция за къща, отговарящ на очакванията, бюджета и нуждите ви.

Достатъчно е просто да ни се обадите, а ние ще се погрижим за всичко останало!

Stela

Stela

Оставете коментар

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit