Специфики в процеса на изграждане на септична яма

Изграждане на септична яма

Какво представляват септичните ями – принципи на действие, приложение и предимства.

В наши дни изхвърлянето на отпадъчни води от жилищата се случва основно по два начина: първият метод включва използването на канализационни линии за транспортиране на отпадъчните води до пречиствателна станция, а вторият метод включва използването на септична яма и е подходящ за къщи, сгради, вилни зони и туристически селища, които не са в непосредствена близост до града или нямат възможност за включване към градската канализационна мрежа.

Септичните ями са използвани като метод за изхвърляне на отпадъчните води още от древността. В наши дни те все още съществуват като възможен подход за изхвърлянето на отпадъчните води, но си остават много по-скъп и непрактичен вариант в сравнение със съвременните пречиствателни станции.

Принципи на действие на септичната яма

Тя разгражда каналните отпадъци и сегменти, оставяйки водата достатъчно чиста, за да проникне лесно в почвата. Основен принцип в проектирането на системата е съхранението на водните отпадъци в дренажно поле.

Накратко за механизмите: всички отпадъци се стичат към септичната яма;

отпадъчните води изпълват резервоара; септичната яма функционира като утаително езеро – неорганичните твърди материали се утаяват на дъното, а органичните и леки остават на повърхността. Филтърът предотвратява навлизането на по-тежките частици в тръбата, която води към дренажното поле, където се “складира” голям обем от отпадъчната вода.

Филтрираната вода се просмуква и се стича в подземните води.

Приложения на септичната яма

Изграждането на септична яма е нерентабилно решение и е остарял подход.

В дългосрочен план този вид системи утежняват разходите за поддръжка и поради тази причина не го препоръчваме като избор. Продължителността на живота им може да варира от двадесет до четиридесет години. Необходимо е да се изпомпват на всеки три до пет години, като продължителността на този период зависи от качеството на изграждането им, както и добрата им профилактика. За да работи септичната Ви яма добре е препоръчително да се възползвате от услугите на специализирана фирма за изграждане, почистване и поддръжка на септичната яма с дългогодишен опит и доказана репутация. При нужда от консултация по темата нашият екип от висококвалифицирани специалисти е на Ваше разположение.

Създаването на септична яма има много специфики. Една от тях е видът на материала, от който е изградена както и подходящите приложения спрямо материалът й на изграждане.

Други важни фактори са вида, размера и конструкцията на септичната система, разположението на мястото, където ще се изгради, размера на парцела, комуникативността на обекта, климатичните условия и други.

Нека Ви запознаем с десетте най-често използвани видове септични ями.

Видове септични ями

Бетонни септични ями

Бетонът не е подходящ материал за изграждането на септична яма. Бетонните септични ями обикновено са сглобяеми. Въпреки това е възможно да се изготвят с персонални параметри спрямо на нуждите на клиента.

Издръжливостта им може да трае десетилетия, но това зависи от правилния монтаж на конструкцията, изградена от бетонни блокчета, бетонни пръстени и други.

Проучванията показват също, че бетонните септични ями могат да “страдат” от корозия. Това се дължи на някои бактерии, които се утаяват в септичната яма.

Пластмасови септични ями

Пластмасовите септични ями са по-леки от бетонните и това ги прави много лесни за транспортиране и монтаж. Взаимодействието им с корозивните септични газове не крие опасност от щети. Друго тяхно предимство е, че не са податливи на ръжда. Пластмасовите септични ями са изработени от лек и не толкова скъп материал, което е безспорен плюс.Конструирането, поставянето и поддръжката са определящи за дълготрайното им функциониране.

Септични ями от фибростъкло

Септичните ями от фибростъкло също са леки и следователно много лесни за транспортиране и поставяне. Те са значително по-издръжливи от пластмасовите и е почти невъзможно да се спукат. Резервоарите от фибростъкло обикновено се изработват по поръчка поради специалната технология и това ги прави осезаемо по-скъпи. При добра професионална поддръжка септичните ями от фибростъкло могат да функционират 40 години.

Благодарение на материала, от който са направени са много лесни за профилактика и ремонт. Единственото по-специфично при тяхното приложение е, че е по-подходящо да се слагат в райони с по-ниско ниво на подпочвени води. Ако все пак се конструират в такъв регион трябва да се сложат допълните поддръжни конструкции, които да служат за добра опора. Така ще сте сигурни, че системата Ви е обезопасена.

Стоманени септични ями

Стоманените резервоари са предназначени да издържат 20-25 години, но те са доста податливи на ръжда, така че могат да издържат дори по-кратък период от време. Поради тази причина тяхното приложение не е толкова предпочитано в наши дни. Ако имате стоманена септична яма, обърнете голямо внимание на преградите, защото те са склонни да корозират по-бързо от другите компоненти. Стоманените горни капаци също могат да ръждясват и това крие сериозна опасност от случайна злополука. В случай на стъпване върху него, може да се пропука и да пропаднете в резервоара. Поради това капаците трябва да се сменят навременно и да се прави профилактика от специализирана фирма-експерт.

Как се прави септична яма – методи за изграждане и стъпки в процеса

Изграждането на септична яма е многокомпонентен процес, който е препоръчително да се извършва само от профилирана фирма за изграждане на септични ями. В този процес опитът и практиката са ключов фактор за доброто изпълнение.

Важно е, когато проектирате септичната яма, да обърнете значително внимание на нивата на конструкцията.

Резервоарът трябва да бъде поставен достатъчно дълбоко в земята, а входящата тръба трябва да бъде свързана директно със септичната яма. Свободният поток директно към резервоара е важен за предотвратяване на чести запушвания или появата на миризми.

Как се определя цената за изграждането на септична яма?

Точната цена за изграждането на септична яма се определя от използвания материал, вида на терена, както и други условия като качеството на почвата. Но тези оценки се правят предварително след оглед и консултация на мястото на обекта. Всичко зависи от инженера, който проверява Вашия имот преди инсталацията и оценката на гореописаните фактори. Затова е много важно да сте добре информирани за компанията, която ще изгради Вашия проект.

Има ли значение теренът при изграждане на септична яма

Силно определящи са особеностите на терена, на който изпълнителят ще монтира септичната система. В идеалния случай трябва да е равен, за да се избегнат щети от оттичане. Плоската повърхност допринася за нормалното функциониране на септичната яма.

В зависимост от озеленяването на Вашия двор, ще се определи идеалното място за поставяне на септичната яма. Добрите експерти ще избегнат поставянето на системата в близост до дървета, сгради и други обекти, които могат да възпрепятстват добрата работа на септичната яма.

Комуникативността на локацията за поставяне е от критично значение. Трябва да има лесен достъп до мястото, в случай на неизправност или рутинна поддръжка. За да може да се извърши нужната ремонтна или профилактична дейност.

Как с минимални промени в бита може да облекчим работата на септичните ями

Експлоатирайте водата ефективно. Ефективното потребление на водата подобрява работата на септичната система и намалява риска от неизправности. Използването на тоалетна представлява 25 до 30 процента от общия разход на вода в домакинствата. По-старите тоалетни са резервоари от средно 20 литра, докато по-съвременните използват средно 6 литра вода. Оборудването на дома с по-икономични уреди е един добър начин да улесним работата на септичната яма. Друг по-лесен трик, който ще поддържа в изправност септичната Ви система, е правилното използване на пералнята Ви машина. Прането на малки количества дрехи е излишен разход на вода и енергия. Особено неподходяща практика е да се пуска прането на цялото семейство в рамките на един ден. Опитайте се да разпределите използването на пералната машина равномерно през цялата седмица. Разбира се, при правилното предварително проектиране от специалисти и добрата профилактика тези практики няма да са толкова необходими за отличното състояние на септичната Ви яма. Затова изборът на партньор е от ключово значение.

Защо да изберете “Престан Комерс” за Ваш партньор?

Независимо дали инсталирате нова септична система или сменяте стара, препоръчително е да се доверите на експерт, който да изгради проекта Ви по най-добрия и подходящ за Вас начин. Ако е монтирана правилно, септичната яма може да издържи години без да се повреди. Впоследствие това ще намали разходите Ви за поддръжка и ремонт.

Нашата лицензирана компания “Престан Комерс” е с дългогодишен опит в предоставянето на услуги от най-висок клас при инсталации на септични ями, инспекции, поддръжка и ремонти. Ние можем да Ви помогнем за проектирането и изграждането на септична яма за Вашите нужди, или да ви консултираме, като ви препоръчаме по-съвременни и добри решения!

Свържете се с нас, за да получите безплатна консултация. 0883 572032

Stela

Stela

Оставете коментар

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit