Мазниноуловител – предназначение, приложение и принцип на работа

мазниноулоител

Мазниноуловител - същност и предназначение

Съоръжението мазниноуловител, известно още като мазнинозадържател или сепаратор за мазнини, е специално устройство, чието предназначение е свързано с улавянето и задържането на растителни, животински и промишлени масла и мазнини.

Работата на всеки мазниноуловител представлява комплексен процес, който се извършва преди отпадните води да попаднат в канализацията.

Сепаратор или мазниноуловител се използва, за да се избегне образуването на налепи, неприятни миризми и развитие на микроби в канализационната система, пречиствателната станция или околната среда.

Монтирането на мазниноуловител има препоръчителен характер за нуждите на почти всяко многофамилно домакинство, но е абсолютно задължителна част от работата на заведения и обекти, в които се приготвя, предлага или преработва храна: ресторанти, бюфети за бързо хранене, хотели, барове, детски градини, училища, предприятия от хранително-вкусовата промишленост и др.

Важно: Инсталирането на мазниноуловител е задължително за предприятия, в които в резултат от извършваната дейност в отпадните води се натрупват мазнини с органичен или неорганичен характер в съответствие с БДС EN 1825.

Мазниноуловител и обекти, за които системата има задължителен характер

Мазниноуловител се използва в обекти, за които е характерно отделяне на отпадни води, имащи висока концентрация на мазнини (растителни, животински, промишлени). Това могат да бъдат:

– кухненски помещения, прилежащи към заведения за хранене;
– предприятия от хранително-вкусовата промишленост;
– месопреработвателни цехове;
– магазини и предприятия, в които се извършва обработка на млечни, месни или рибни продукти и др.

Мазниноуловител се инсталира в гореизброените обекти като превантивна мярка за предпазване от:

– възникването на неприятни миризми;
– затлачване и/или запушване с мазнини на канализационната система;
– образуване на корозивни мастни киселини;
– повреди и щети в канализационната система.

Мазниноуловител - технология на пречистване, устройство и принцип на действие

Технически погледнато, в самия мазниноуловител се извършва физическо отделяне на мазнини, масла, пяна, утайка и различни вещества.

В първата камера на съответния мазниноуловител се отделят едрите частици от замърсената вода. Това се осъществява посредством филтърна решетка и представлява основен процес на филтриране.

Пречистената по този начин вода преминава в друга камера на мазниноуловителя, в която се отделят всички мазнини. Те остават на повърхността, което се определя от тяхното по-малко тегло в сравнение с това на водата.

От своя страна пречистената през мазниноуловителя вода отива на дъното на съоръжението, от където вече може спокойно да се влее в канализацията.

Мазнините в отпадните води, както отбелязахме, изплуват на повърхността, а отделянето им се извършва със скорост от минимум четири милиметра в секунда. В зависимост от това колко по-ниска е скоростта на протичане, съответно толкова по-малко количествено отражение на мазнините ще стане във водата.

Като част от устройството на всеки мазниноуловител се инсталират оребрени полиетиленови резервоари. Използват се също така и резервоари от ревизионни шахти. Те имат различен обем, който се определя в пряка зависимост от капацитета на съответния мазниноуловител.

Всички резервоари са проектирани да бъдат максимално ефективно, което включва ревизионни капаци и отвори. Те не позволяват на неприятните миризми да бъдат изпуснати извън съответния мазниноуловител.

В зависимост от нуждите на клиента, на някои модели мазниноуловител могат да бъдат добавени допълнителни отвори на мазниноуловител.

Важно: Отпадните води от санитарните помещения не бива да се вливат в монтирания мазниноуловител.

Мазниноуловител за инсталиране в кухнята

Мазниноуловител трябва да бъде инсталиран под мивката на всеки обект, в който се приготвя или обработва храна, повишавайки ефективността и елиминирайки лошите миризми. В същото време поддръжката на съоръжението е лесна и не отнема много време.

Монтажът на мазниноуловител директно под мивката е важно условие, което отговаря на нуждите на много обществени и частни обекти. Това е практично решение за улавяне на мазнините преди те да попаднат в канализацията или да се отложат по повърхността на тръбите, което съответно би могло да ги запуши и да намали дебита на водата.

Конструкцията на добрия мазниноуловител за кухня трябва да издържи на всички условия, да бъде защитен от налягане, високо напрежение и др. Всички тези фактори се вземат предвид при монтажа.

Инженерите на Престан Комерс могат да проектират и изработят за Вас мазниноуловител за кухня на най-добрата цена, съобразно Вашите конкретни нужди и в размера, в който Ви е необходим. Работим по стандартни и специфични задания относно различни характеристики на избрания мазниноуловител, включително и неговия капацитет.

Важно: Мазниноуловител може да бъде инсталиран също така в зоната след отточната тръба или отстрани на нея, както и извън обекта – под или над земята.

Мазниноуловител за предприятия

За функционално третиране на промишлени отпадни води трябва да се гарантира, чрез подходящ мазниноуловител се извършва правилно предварително третиране на течностите и субстанциите, разпространяващи вредни и/или опасни вещества и миризми.

Този процес се извършва преди отпадните води да попаднат в обществените тръби.

Важно: В случай, че мазнини попаднат в пречиствателна станция, която работи на принципа на биологично пречистване, е възможно да се повиши киселинността на водата. Това съответно означава, че пречистването може да бъде понижено или напълно неосъществено.

Мазниноуловител - обобщени предимства

Основните предимства на качествения мазниноуловител са:

– Отделя всякакъв вид мазнини и масла.
– Отговаря на всички български и европейски стандарти.
– Габаритите и големината се определят съобразно нуждите и количеството отпадни води.
– Гарантирана водоплътност и дебит на водата.
– Без неприятни миризми.
– Дълъг експлоатационен живот.
– Лесно почистване и поддръжка.
– Лесен монтаж.
– Ниска цена.

Мазниноуловител от Престан Комерс - свържете се с експерта в сферата на пречистването на отпадни води

Престан Комерс ООД предлага разнообразие от функционални и надеждни модели мазниноуловител. Нашата продуктова гама Ви гарантира висока производителност, ефективност и дългосрочна експлоатация.

Всеки мазниноуловител от Престан Комерс е прецизно проектиран, за да пречиства оттичащите се мазнини, защитавайки тръбите и канализацията.

Предлагаме мазниноуловител във различни форми, а резервоарите имат отлични технологични параметри. Те са изработени от висококачествени материали, предотвратяващи пропускането на неприятни миризми.

Ние работим съобразно най-високите стандарти в бранша, а всеки наш мазниноуловител е произведен в съответствие с всички задължителни регулации.

Осигуряваме професионален монтаж на съоръжението и даваме гаранция за качеството на всеки мазниноуловител.

За въпроси и допълнителна информация, моля свържете се с нас. Можете да ни се обадите по телефона или да ни пишете чрез контактната форма в сайта, за да поискате индивидуална оферта за мазниноуловител.

Коментари

Все още няма коментари.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *