Изгребна яма – специфики, приложение и регулации

изгребни ями

Изгребна яма – основна информация

Изгребната яма е съоръжение, което се използва за правилното съхранение на битовите отпадъчни води от малки и средно големи обекти. Във всяка частна къща, вилно селище или малко предприятие се използват санитарни помещения, които съответно трябва да бъдат ефективно отводнявани. Това означава, че трябва да има съоръжение, което целесъобразно да съхранява отпадните (фекални) води.

Това може да се случи по няколко начина. Първият е чрез включване към изградена централна канализационна система. Вторият е чрез локална пречиствателна станция.

Когато нито от един от горе изброените варианти не е приложим се монтира изгребна яма.

Изгребната яма представлява специален съд, който има 1 или няколко входа, но няма изход. Методът за неговото изпразване включва използването на специална техника – фекална машина. Може да има една на брой или повече камери (утайници), през които да преминава мръсната вода.

Изгребната яма се проектира за вграждане под земята и обикновено има цилиндрична форма. Това е особеност, съобразена с по-високата степен на устойчивост при динамично и статично натоварване упражнявано от земните маси.

Съоръжението се полага в предварително направен изкоп върху излята бетонова основа, след което се засипва със земна маса.

Изгребната яма се затваря херметически, като се оставят вентилационен отвор и отвори за почистване.

Ревизионният отвор има капак, който се намира на нивото на конкретния терен/обект. Именно чрез него, изгребната яма се изпомпва периодично.

Изгребна яма – къде намира приложение?

Най-ефективно и целесъобразно е интегрирането на изгребна яма, там където сградата, имотът или обектът не се използват през цялата година и не живеят хора постоянно, или на места, на които няма изградена централна канализационна мрежа.

Това могат да бъдат: сезонни търговски обекти (магазини, ресторанти, кафенета, барове, капани, малки хотели, мотели, бензиностанции, частни къщи, които се използват само през определени периоди от годината (зима, лято), ваканционни къщи, вилни селища, обекти и имоти извън населените места (крайпътни заведения и магазини, хижи, вили, места за организиране на събития, автосервизи, складове, малки предприятия), къмпинги, селски къщи и др.

Изгребната яма решава проблема с отпадъчните води, осигурявайки стабилно и надеждно решение в дългосрочен план.

Като производител на различни видове изгребни ями, ние взимаме под внимание всички важни параметри преди да преминем към самото проектиране. Предлагаме стандартни, утвърдени решения, както и изготвяме индивидуални проекти, съобразени с конкретната специфика на терена и желанията, зададени от клиента.

Освен стандартната цилиндрична форма на изгребната яма, предлагаме също квадратна, триъгълна и правоъгълна, като изборът се определя в пряка зависимост от особеностите на конкретния случай, както и разбира се от желанията на клиента.

Септична изгребна яма – кой е най-добрият материал за нейната изработка?

Изгребната яма се изработва от висококачествени пластмаси, които в зависимост от обема и дълбочината на заравяне, се категоризират във варианти с различна дебелина.

Пластмасата е идеалното съвременно решение, тъй като тя се отличава със здравина, устойчивост и стабилност, особено в сравнение с изгребна яма, произведена от метал и стоманобетон.

Септичната изгребна яма от специална пластмаса се отличава с гарантира сигурност, надеждност и функционалност. Нейните характеристики са предпоставка за редица предимства.

Повърхността на пластмасата на изгребната яма не се повлиява от разрушителното действие на корозията. Ръждата не е проблем за този тип септична яма, докато металните резервоари бързо стават неизползваеми, влизайки в контакт с влага или други подобни фактори. При стоманобетоновата конструкция почти винаги се получава пробив поради висококорозионната и агресивна среда на фекалните води.

Друго предимство на пластмасата е фактът, че тя не се повлиява от агресивната микрофлора, тоест от бактериите, които виреят в почвата, естествените отпадъци, мръсната вода и др. Те могат да имат изключително негативен ефект върху изгребната яма, но не и ако тя е изработена от висококачествена пластмаса.

В списъка с предимства на изгребна яма, произведена от пластмаса, можем да добавим и сравнително по-малкото тегло на контейнера. Това прави транспортирането и монтажа по-лесни, бързи и ефективни.

Изгребна яма – основни регулации

Регулаторните изисквания за разстоянието между септична изгребна яма и другите обекти се основава на определени правила. Най-основно, позиционирането й спрямо сгради, водоснабдителни обекти и природни водоизточници, съответно трябва да спазва следните разстояния:

  • 10 м. от жилищната сграда;
  • 10 м. от реката или друг водоизточник;
  • 30 м. от резервоара;
  • 50 м. от източника на питейна вода;
  • 5 м. от пътя.

Тези параметри са насочващи и ориентировъчни.
За повече информация за безопасно, екологично и съобразено с всички регулации инсталиране на изгребна яма, може да се свържете с нас: 0895 210131; 0883 572032; 0889 772332; 0884 480850

Изгребна яма и определяне на нужния капацитет

Както вече отбелязахме, изгребната яма може да се състои от един или повече резервоари. Тъй като те са запечатани, отпадъчните води не се инфилтрират и не попадат в почвата.

За оптимална функционалност е важно да се избере правилния размер на изгребната яма, съобразен с конкретните нужди.

Пълният резервоар се изпомпва с фекална машина,когато е необходимо, а съдържанието му се транспортира до специално обособените за това места.

Изгребната яма е ефективно съоръжение, което покрива важни нужди и отговаря на определени стандарти за решаването на редица проблеми, там където не могат да бъдат приложени други средства.

Направете запитване за изгребна яма за Вашия обект и получете точна и конкретна информация: 0895 210131; 0883 572032; 0889 772332; 0884 480850

Изгребна яма от Престан Комерс ООД

Престан Комерс ООД специализира в проектирането, производството и поддръжката на изгребни ями, пречиствателни станции за промишлени и битово-фекални отпадъчни води, канално-помпени станции и други. Предлагаме решения при трудоемки ситуации и изготвяме индивидуални проекти.

Заложете на професионализма и качеството – заложете на Престан Комерс!

Свържете се с нас или направете запитване още сега!

изгребна яма от престан комерс
Stela

Stela

Оставете коментар

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit