Каломаслоуловител – принцип на работа, приложение и предимства

сепаратор

Каломаслоуловител – какво представлява?

Каломаслоуловител (наричан още мазниноуловител или сепаратор) представлява специален резервоар, който се произвежда от висококачествен полипропилен с висока плътност и e неподатлив на корозия съобразно европейските стандарти.

Неговото проектиране и изработка имат за цел да се пречиства водата от мазнини, петролни препарати и твърди частици, като кал, пясък, остатъци от храна и др.

Инсталирането на каломаслоуловител е функционално решение, което е важна част от изграждането на канализационна система, която има взаимодействие с вода, подложена на подобни замърсявания.

Това прави устройството на каломаслоуловител изключително подходящо, а в някои случаи и задължително съоръжение за търговски, индустриални и обществени обекти.

Каломаслоуловител – за къде е подходящо неговото инсталиране?

Особено важно е монтирането на каломаслоуловител към канализационната система на преработвателни и производствени предприятия, фабрики, складове, заводи, работилници, автосервизи, автомивки, бензиностанции, ресторанти, хотели, заведения за бързо хранене, кафенета, училища, детски градини и много други.

В случай, че замърсените води не бъдат пречистени през каломаслоуловител, те ще попаднат в почвата, където ще се абсорбират, замърсявайки сериозно околната среда.

Мазнините и петролните продукти образуват тънък слой над самата почва, като по този начин вредят на флората. Възможно е също, ако няма каломаслоуловител да попаднат токсични и опасни вещества не само в почвата, а и във водоемите (реки, язовири и т.н.), което би могло да провокира възникването на екологичен проблем.

От друга страна, освен, че са опасни за околната страна, отпадните води и мазнините в тях могат да нанесат изключително големи щети и на Вашата канализационна система. Изграждането и инсталирането на каломаслоуловител ще Ви гарантира сигурност, надеждност и ефективност, предпазвайки Ви от редица неприятности.

Каломаслоуловител за заведение

Ако сте собственик на заведение за хранене със сигурност искате да се съсредоточите основно върху храната и обслужването, но научавайки повече за ефективността и ползите от един каломаслоуловител, определено ще можете да постигнете много по-добри резултати, спестявайки си много проблеми и големи разходи в бъдещ план.

Това ще Ви позволи освен да се върнете без да се притеснявате към своите приоритети, но също така ще Ви даде увереността, че услугите Ви включват най-доброто обслужване в съответствие с всички задължителни стандарти.

Съвременният каломаслоуловител е устройството, през което преминава отпадъчната вода от кухненските помещения преди да влезе в общата канализационната система.

По този начин, чисто технически, самият каломаслоуловител успява да прихване всички мазнини и да ги задържи по безопасен начин, без да им позволява да увредят или запушат Вашата водопроводна система. Също така, монтирането на каломаслоуловител гарантира среда без замърсявания, неприятни миризми, полипи, паразити, микроби и др.

Мазнината – животински и растителна е с 10 до 15 процента по-малко гъста от водата, което не й позволява да се смеси с нея. Вместо това всички мазнини изплуват над водата.

Когато кухненските отпадни води преминават през каломаслоуловител, тези мазнини се издигат до нивото на повърхността вътре в самия каломаслоуловител, използвайки система от прегради, пластмасови конструкции и прехващачи, които забавят и контролират потока на водата. Водата без мазини излиза от дъното на инсталирания каломаслоуловител в канализацията.

Съобразно капацитета на заведението и съответните нужди, каломаслоуловител може за бъде монтиран под мивката или в близост до обекта (наземно или подземно).

Когато в съответния каломаслоуловител се натрупа достатъчно мазнина, устройството трябва да се изпразни. Това може да бъде ръчен процес или да включва камион с помпа или друго специализирано оборудване съобразно избрания тип и размер каломаслоуловител.

Автоматичният каломаслоуловител премахва слоя мазнини и го отлага в контейнер за съхранение, който лесно може може да бъде изпразнен от кухненския персонал например.

Важно: Инсталирането на каломаслоуловител е задължително в заведения за обществено хранене, където има активна и интензивна кухня.

Каломаслоуловител за автосервиз и предприятия

Изграждането на качествен, функционален и ефективен каломаслоуловител за всеки автосервиз и всяко производствено-преработвателно предприятие е от ключово значение за безпроблемната работа на обекта в краткосрочен и дългосрочен план.

Стандартно устройството на целесъобразния каломаслоуловител се състои от 2 камери. В първата камера чрез утаителя и с помощта на филтърна решетка се отделя калната утайка, отпадъците и твърдите частици, а във втората се събират петролните продукти, които остават на повърхността на водата (грес, масло, горива и др.), тъй като те не могат да се смесят с нея, което прави тяхното улавяне по-лесно.

Има и по-сложен вариант на каломаслоуловител. Той е по-голям по размер и за разлика от предходния модел разполага с разделителна преграда, която може да се сменя.

За още по-голяма ефективност е проектиран и каломаслоуловител с вграден коалесцентен филтър, чрез който отделянето на петролни продукти и масла е още по-рационално. Неговото приложение е най-удачно в случаите, в които принципът на работа изисква изхвърлянето на отпадъчните води директно в природата.

Друг клас каломаслоуловител без допълнителен филтър функционира на принципа на гравитационното отделяне на леките течности. Той се използва, когато отпадъчните води се изхвърлят в канализацията.

Важно: Съгласно директива на Европейския съюз, във всеки обект (независимо от размера и капацитета), където е възможен евентуален разлив на петролни продукти и масла, е задължително инсталирането на каломаслоуловител.

Каломаслоуловител – основни предимства

Съвременният и качествен каломаслоуловител има много предимства, основните от които са:

 • Лесен и удобен монтаж.
 • Изработка от некорозиращи материали.
 • Здрава и стабилна конструкция.
 • Каломаслоуловител с огромна ефективност.
 • Минимални изисквания за обслужване.
 • Минимални изисквания за поддръжка.
 • Опции за монтаж над и под нивото на земята.
 • Възможност за избор между варианти на каломаслоуловител с различен капацитет.
 • Лесно и удобно почистване.
 • Каломаслоуловител с устройство, съобразено с европейските изисквания и стандарти.
 • Каломаслоуловител на достъпни цени.

Съвет: Изберете реномирана и лицензирана фирма за проектиране, изработка и монтаж на системи за пречистване на отпадни води, което включва и каломаслоуловител.

Каломаслоуловител и възможности за проект и монтаж

Можете да изберете каломаслоуловител с различен капацитет, а неговият проектен модел може да бъде стандартен или напълно съобразен с особеностите на обекта и неговите нужди.

Каломаслоуловител обикновено се монтира възможно най-близо до мястото на възникване на отпадъчните води. В случай, че количеството мазнини е в тях е голямо, е препоръчително е да бъде поставен преди локалните пречиствателни станции. Това ще улесни работата на съоръжението, а в същото време ще предотврати евентуални аварии.

Каломаслоуловител от Престан Комерс ООД

Престан Комерс ООД е фирма със значителен опит в областта на проектирането, производството и инсталирането на устройства и оборудване за пречистване на отпадъчни води, включително разнообразие от различни видове каломаслоуловител.

Ние предлагаме на своите клиенти широка гама от услуги и съоръжения, които в най-пълна степен да отговорят на техните нужди и цели.

Гарантираме Ви професионализъм, надеждност, коректност и каломаслоуловител на най-добри цени.

Съобразяваме всички параметри по всяко отделно задание за каломаслоуловител и взимаме под внимание всички изисквания на нашите клиенти, за да можем да им предложим пълна удовлетвореност.

Предназначението и приложението самия каломаслоуловител, както и на другите системи за пречистване на отпадните води, като помпени станции, изгребни ями и др., изискват наличието на съответните ресурси, умения и компетенции, които да ги превърнат в наистина функционално и надеждно решение в дългосрочен аспект.

В това отношение можете напълно да разчитате на екипа на Престан Комерс ООД!

Обадете ни се и ще обсъдим Вашия проект за каломаслоуловител: 0895 210131
Управител: инж. Мартин Райков

Stela

Stela

Оставете коментар

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit